Вхід на сайт
Нові на сайті?
ЗареєструватисьМова: російська
Різниця у часі: до київського плюс 1-10 годин, в окремих регіонах не відрізняється від київського
Валюта: рубль (1 рубль = 100 копійкам)
Російське застілля здавна славиться своїм хлібосольством.
Як правило, на початку застілля подають «вступні» закуски. До них відносяться солоні, квашені та мариновані фрукти, овочі, гриби.
Жодна кухня не може похвалитися таким асортиментом перших страв. Щоб було ситніше, до них за традицією подавали борошняні вироби: пироги, ватрушки, розтягаї, кулеб'яки.
Найулюбленішою першою стравою російського народу по праву вважаються щі. Його переваги в простоті приготування, поживності і приємному смаку. Якщо щі - улюблена страва в середній смузі Росії, то в центральних і південних областях популярні борщі. Обумовлено це тим, що південні землі приносять багатий урожай буряка.
Своєрідність російської кухні багато в чому пояснюється особливостями обробки продуктів в російській печі. До середини XIX століття піч була «чорною», поки у неї не з'явився димар.
З її конструкцією пов'язана і форма російського посуду, спочатку керамічного, а потім чавунного і залізного. Слов'янські горщики, виготовлені на гончарному крузі, мають велику бічну поверхню, так як підігрів в печі йде з боків. Мала площа дна добре регулює тепловий режим, а вузька горловина зменшує випаровування і зберігає леткі властивості. На Русі означали і інші види вогнища: відкритий вогонь, тринога, вертел.
Перші плити з'явилися ще за Петра 1 як запозичені з німецької кухні, а з ними і каструлі, сковороди, дека. Але російська піч не зникла. Через свою універсальність (в ній пекли хліб, варили квас, сушили одяг і продукти, нею опалювали приміщення) вона міцно увійшла в побут народу. Та й страви з печі мають неповторний смак.
Перелік російських страв був би неповним без каш. «Каша-мати наша». Так говорив народ-орач про страви, приготовлені із зерна, крупи, які одвічно служили предметом поклоніння і символом домашнього благополуччя. Каші були неодмінним атрибутом у билинах і казках. Навіть сам весільний бенкет називали в давнину кашею.
У випічці найбільш характерно для російської кухні використання дріжджового тіста. Деякі борошняні вироби неодмінно були присутні в народних обрядах і святах. Жодна урочиста подія в сім'ї не обходилася без пирогів, кулеб'яки або пряників. На весілля пекли курники, на Масляну - млинці та пироги. На Різдво пекли колядки - маленькі випечені вироби з житнього прісного тіста з різними начинками, наливками, намазками або припеке. Весну зустрічали нарядними «жайворонками». У північних областях новорічні свята неодмінно супроводжувалися «Козуля», а «тетерками» вшановували день весняного рівнодення. Дорогого гостя зустрічали короваєм і сіллю. Коровай ставили в центрі столу на будь-якому бенкеті.
Багата російська кухня і напоями, завареними на запашних травах, ягодах. Чай з'явився в Росії лише в XVII столітті, а до того великою популярністю користувалися суботні і різні меди і киселі.